Plug-In-City wint Abn Amro circulaire economie Award

Plug-In-City, de werkplek van o.a. Bas Luiting, wint de ABN AMRO Circular Economy Award in de categorie ‘Werklocatie’. Dat maakten juryvoorzitter Cees-Jan Pen van Fontys en Eric Zwaart van ABN AMRO op 2 november bekend tijdens het BT Event op Lelystad Airport.

Het publiek en de jury bepaalden via een stemming samen de winnaars. Voorafgaand aan de stemming selecteerde de vakjury drie finalisten per categorie. Uit de inzendingen selecteerde de jury in de categorie Werklocatie Plug-In-City, Park 20|20 en de Blokhuispoort. 

Plug-In-City 

‘Plug-In-City zet circulariteit in de Brainport Regio op de kaart door een proeftuin te ontwikkelen die als een rondreizend circus door de stad trekt.’ Vanuit zeecontainers werken ontwerpers, architecten, ambachtslieden, kunstenaars, gamers en ondernemers aan de circulaire gedachte en wordt gewerkt volgens het principe van de deeleconomie. Een van de initiatiefnemers, Bas Luiting van Redesign Factory, reageerde uitzinnig op de winst. ‘Collectief denken staat bij ons voorop. Wij hebben nul euro subsidie, de grond is geleend, containers hebben we geleend en je ziet dat er een jonge generatie opstaat die de circulaire economie omarmt en oppakt vanuit ons initiatief. Deze verkiezing is een collectieve winst van Nederland, want je ziet dat circulaire economie breed wordt opgepakt.’ Plug-In-City versloeg in de finale de Blokhuispoort uit Leeuwarden en Park 20|20. 

Jury en criteria 

De jury, bestaande uit voorzitter Cees-Jan Pen (Fontys Hogeschool), Christiaan Kuipers (Urgenda), Bert Krikke (4thecity), Ton Bastein (TNO) en Gerard Roemers (Metabolic), kwam in februari van dit jaar voor het eerst bijeen om samen met hun netwerk 19 werklocaties en 14 regio’s te nomineren die in aanmerkingen kwamen voor de award. Uit de ingezonden werklocaties en regio’s beoordeelde de jury de inzendingen op onder andere volgende criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. 

Invulling geven aan de circulaire economie

ABN AMRO is als hoofdsponsor aan de ABN AMRO Circular Economy Awards verbonden. De Circular Economy Awards zijn een jaarlijkse verkiezing van de beste Nederlandse initiatieven op het gebied van de circulaire economie. ABN AMRO beschouwt de circulaire economie als een belangrijke ontwikkeling voor haar eigen bedrijfsvoering. Circulaire oplossingen kunnen een significante rol spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. 

De Circular Economy Awards maken zichtbaar hoe bedrijven en regio’s hier op een succesvolle manier invulling aan geven. Zo volgt ABN AMRO de ontwikkelingen binnen de circulaire economie op de voet. ABN AMRO wil bijdragen aan een duurzame samenleving door onder meer de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland te versnellen. Zij heeft haar duurzame ambities vastgelegd in Missie 2030, waarin ABN AMRO zich ten doel heeft gesteld dat al het vastgoed in haar portefeuille in 2030 gemiddeld over energielabel A beschikt.

Bas LuitingAuthor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *