Plug In City sleept nogmaals een ‘circulaire’ prijs binnen

Plug-In-City wint ontwerpwedstrijd Circulair Campina Eindhoven (bron: ED / Michel Teeuwen)

Een groep architecten en ontwerpers van circulair dorp Plug-In-City op Strijp-S heeft woensdagavond de publieksprijs én de juryprijs gewonnen van een ontwerpwedstrijd voor het Campina-terrein. Behalve de eer, een etentje en een oude afsluiter van het melkproces, maakt hun idee kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden op het voormalige terrein van de melkfabriek, als dat herontwikkeld wordt.

Dat zei Timon van der Horst van ontwikkelaar BPD tijdens de prijsuitreiking. Niet dat uitvoering al zeker is, ,,maar we zijn enthousiast over het idee en we gaan kijken of het te realiseren is. Dit leidt tot een vervolgopdracht”, aldus Van der Horst. 

Nieuw leven

De vraag die BPD stelde aan zeven teams van architecten was: wat te doen met materialen in gebouwen op het Campinaterrein die niet bewaard worden. Want alleen de oudste panden uit 1962 krijgen een nieuwe functie in het plan van de ontwikkelaar om ruimtes voor wonen, werken, recreëren en horeca op het Campinaterrein te bouwen over enkele jaren. Om ook een groot deel van het materiaal uit de nieuwere gebouwen van de zuivelfabriek aan het Eindhovensch Kanaal een nieuw leven te geven, schreef Van der Horst het ontwerpfestijn uit.

Bruggen

Met als glorieuze winnaar het samengestelde team van onder anderen Tim Kouthooft van Bygg Architecten en productontwerper Ivo Hulskamp. Zij gebruiken in hun plan ongeveer de helft van alle staal, isolatieplaten, plafondplaten en ander materiaal om tussen de oude en nieuwe gebouwen op het toekomstige Campinaterrein verbindingsbruggen te bouwen. Op die bruggen komen dan platforms waar stadslandbouw, sport, horeca en groen hun plek kunnen vinden. De overige materialen kunnen een plek krijgen bij de bouw van de nieuwe gebouwen voor wonen, werken en recreëren of via hergebruiksites.

De jury onder leiding van Kristiane Knauf, de rechterhand van Winy Maas bij het architectenbureau MVRDV, koos voor het idee van de Plug-In-City-groep vanwege het bijna 100 procent circulair gebruik van alle materialen, de sociale component van ontmoeting op de vele bruggen tussen de gebouwen én de toevoeging van een waardevol element aan de bebouwing, aldus Knauf.

2,5 kilometer staal

In de plannen van de andere teams werd het materiaal (volgens een van hen onder meer 120.000 kilo of 2,5 kilometer stalen balken en 1,5 vierkante kilometer gevelelementen) verwerkt tot zitplekken in allerlei vormen, vlotten op het kanaal met allerlei functies, een ring met wateropslag en -zuivering op hoogte rond op het terrein, tijdelijke loftwoningen, hangende ruimtes (caves) op de bovenste verdieping voor diverse functies, of een gebouw met een sociale functie. 

Dat laatste plan van architectenbureau KAW kreeg de tweede prijs, vooral vanwege het feit dat het team het sociale aspect en de deelname van de bewoners en gebruikers voorop stelde. De derde plek gaf de jury aan de caves van The Cloud Collective en Woonpioniers.

Bas LuitingAuthor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *